1 klik, 1 sedekah

Perkhidmatan Kereta Sewa

Ahad, 26 Disember 2010

Please. Tolong La Ringankan Blog Korang!!



Assalamua'laikum. Tadi bosan-bosan pegi la blogwalking kejap. Lepas tu bukak la satu page ni. Lembap gila nak bukak page dia, walaupon kelajuan internet kat rumah ni dah empat kali ganda (tak caye tengok bawah.hoho) tapi masih lembap lagi bukak page tu. Last-last close je. Senang cite. Bukan ape, tension pon ada kalau jadi macam tu. Korang pon tak suka, betul tak?  Tambah-tambah lagi kalau guna broadband, sejam menunggu page tu nak habis loading.

klik gambar untuk buat speed test internet

Yang buat berat blog korang tu maybe sebab korang banyak sangat letak widget-widget yang tak berapa nak perlu sebenarnya. So buang je la, buat berat blog je. Sebelum ni chawi dah post entry untuk test kelajuan blog korang kan. Ni ha entry nye, korang boleh test kelajuan blog korang. Blog Speedtest. Sebelum ni chawi nye blog bersaiz 119.76 kb, tapi sekarang 88.32 kb je. Ringan la tu sebab bawah 100 kb. Kan3?? 


Lagi satu cara nak ringankan blog adalah dengan menggunakan jQuery Lazy Load. Chawi jumpa cara ni dekat blog maribinablog. So, chawi pinjam entry dia untuk chawi kongsi dengan korang semua cara nak ringankan blog. 

Lazy Loader adalah plugin jQuery di mana efek lazy load akan menangguhkan proses loading bagi image yang terdapat pada blog. Efek Lazy load hanya akan berfungsi apabila page di scroll. Image selepas page yang di scroll akan terpapar dengan menggunakan efek jQuery Lazy Load. Untuk melihat Demo, sila klik di siniLazy Load membantu meringankan blog dengan mengurangkan tempoh masa proses loading page pada sesebuah blog terutama pada blog yang banyak memaparkan image gambar ataupun image yang bersaiz besar. 

Langkah 1

Login Blogger Dashboard --> Design --> Add A Gadget --> HTML/Javascript.

Copy dan paste kod di bawah pada content HTML/Javascript.

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

Akhir, sekali, klik Save.


p/s:

1. Jika tiada sebarang efek berlaku selepas kod di Save, sila paste kod tersebut sebelum atau di atas kod </body> pada script template.

2. Jika tiada seberang perubahan selepas kod di paste di atas atau sebelum kod </body>, sila paste kod tersebut sebelum atau di atas kod </head>

Haa..macam mane? Senang kan? Apa tunggu lagi, buat la cepat.

p/s: chawi suka bukak blog yang ringan-ringan saja.hehehe..




19 ulasan :

Revolusi Blogger

ŀ
wordpress hosting