1 klik, 1 sedekah

Perkhidmatan Kereta Sewa

Ahad, 13 Februari 2011

Ada Apa Dengan Follower?

sapa sebenarnya diorang ni?

Assalamua'laikum. Cerita pasal follower pulak la. Ok, korang suka ke orang follow blog kita tapi sekadar follow je? Mesti la tak best kan. Nak berblog ni bia la ada kerjasama, baru la blog boleh hidup. Takda la suram je. Communication antara blogger tu penting. Ni chawi nasihat untuk diri chawi dengan korang sekali. Chawi tau, 2 3 menjak ni chawi jarang blogwalking kan. Tapi takpa la, lepas ni chawi akan buat macam biasa. Promise!

Penting sangat ke follower ni? Ramai yang tanya soalan ni kat chawi. Bagi chawi la, sama ada penting atau tak penting sebenarnya tu tak perlu kita ambil tahu. Sebabnya, semuanya bergantung pada blogger tu la. Kalau dia rasa entry kita tu best, ada potensi untuk dia baca blog kita. Kalau tak best confirm la korang sekadar syok sendiri. Tak payah la setiap kali kita blogwalking kita kena bagitau 'i follow u, u follow i balik ya'. Tak penting pon semua tu. Nak follow tu biar la ikhlas. Yang penting kalau nak berjaya kena ada usaha.

Ramai follower ramai la yang baca entry kita. Betul ke statement ni? Bagi chawi betul. Jom kita belajar matematik lagi. Sebagai contoh, kita ada 10 orang follower. Kita andaikan potensi untuk semua follower tu baca entry kita ni 30%. So, maknanya 3 orang je yang baca entry kita ni. Kalau ada 1000 orang follower, maknanya 300 orang la yang baca. Nampak tak macam mana follower tu berfungsi. Untuk orang yang mula-mula buat blog tu lain cerita la. Mana ada orang baru buat blog tup tup terus dapat 1000 follower. Oh tak mungkin.. Chawi pon takda macam tu.

Korang jangan salah tafsir pulak! chawi just nak cerita je apa sebenarnya fungsi follower ni. Bukan nak kutuk korang ramai ke cikit ke follower blog korang tu. Tak..jangan la fikir bukan-bukan k. Just nak bagi penerangan yang tak seberape je.hehehe..

p/s: Korang punya pendapat pulak??

16 ulasan :

Revolusi Blogger

ŀ
wordpress hosting