1 klik, 1 sedekah

Perkhidmatan Kereta Sewa

Ahad, 11 September 2011

Tutorial : Cara Meletakkan Facebook Comment Box Pada Blog

Facebook comment box

Assalamua'laikum. Sejuk betul ye pagi ni. Hujan dipagi ni membuatkan aku malas nak bangun dari katil aku.huhuhu.. Tapi tak boleh la, aku tak boleh nak tidur lama-lama. Nanti kepala aku pening-pening lalat. So, apalagi takda kerja cari kerja la. Kerja apa? Kerja gila..

Yes! dah tau dah macam mana caranya nak letakkan fb comment box kat blog. Senang je. Semudah ABC..Tengok kat bawah ni cara-caranya.

 1. Mula-mula masuk kat link ni dulu.
     http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments/

2. Lepas tu akan keluar paparan yang macam ni.

facebook plugins

3. Isikan apa yang patut. URL tu kena masukkan setiap kali buat entry baru. Setiap entry berbeza URL. Cara nak ambil URL entry tu korang kena publish kejap korang punya entry, lepas tu ambil (copy) dia punya URL and then edit balik entry korang tu.

4. Number of post tu korang letak le berapa pon. Jangan banyak-banyak, nanti panjanglebar pulak korang punya entry. Orang lain nak tengok komen-komen lain pandai-pandai la diorang view all nanti.

5. Dah siap isi semua klik get code. Paparan dia akan keluar lebih kurang macam ni.

comment box code

6. Copy code, lepas tu paste kan diakhir entry korang tu. Nak paste jangan paste kat bahagian compose. Klik HTML dulu, lepas tu paste kan dekat akhir entry korang tu. Nak lebih jelas tengok kat bawah ni. 

paste code dihagian HTML
7. Dah siap. Tu je caranya. Kalau nak buat kat entry lain so korang ulang balik la cara-cara kat atas tadi.


Sumber : credit to http://amenoworld.blogspot.com

2 ulasan :

Revolusi Blogger

ŀ
wordpress hosting